Project omschrijving

Ricoh

Al sinds 1963 laat Ricoh mensen makkelijker leven en werken. Ondernemers printen minder dan voorheen, maar hebben vaker digitaliseringsvraagstukken.

Ricoh biedt documentgerelateerde diensten, adviezen, software en apparatuur voor bedrijven. Dit doen zij onder andere door 13 lokale Ricoh Document Centers. Binnen een strategische samenwerking is onderzoek uitgevoerd onder deze lokale resellers en de doelgroep. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zijn persona’s opgesteld en een content campagne: TijdBaas.

Uitdaging

Ondernemers printen minder dan voorheen. De daling in printapparatuur wordt opgevangen door andere diensten van Ricoh, zoals digitaliseringssoftware en advisering. Welke wensen hebben ondernemers in het mkb op het gebied van digitalisering en hoe zorgen we ervoor dat de Ricoh Document Centers de juiste tools hebben?

Strategie

De strategie voor Ricoh bestond uit drie stappen.

  • Het verhaal bedenken.
  • Het verhaal schrijven.
  • Het verhaal vertellen.

Het verhaal bedenken
We gebruiken de trends voor het mkb als richtlijn voor het verhaal. De belangrijkste trend voor Ricoh is ‘digitalisering’. Er is onderzocht in hoeverre en op welke wijze deze trend speelt in het dagelijks leven van de mkb’er. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we de doelgroep van Ricoh een gezicht gegeven, in de vorm van drie persona’s. Deze input is vervolgens samengevat in een verhalende strategie, een narrative strategy. Dit is een intern document, geschreven vanuit het oogpunt van de potentiële klant: de ondernemer met een digitaliseringsvraagstuk. Dit document is bedoeld om de interne en externe communicatie op één lijn te krijgen en het juiste gevoel bij de verschillende partijen over te dragen.

Het verhaal schrijven
Naar aanleiding van het onderzoek, de persona’s en de narrative strategy is een contentcampagne opgesteld. Binnen deze campagne, ‘TijdBaas’, zijn drie content formats bedacht. Via de scan kunnen ondernemers testen of zij al een TijdBaas zijn of dat ze nog flink wat tijd kunnen winnen. Via het e-book ‘Slimmer Tijd Winnen’ kunnen ondernemers lezen hoe ze – met behulp van digitalisering – ook daadwerkelijk tijd kunnen winnen. Via videocases zien ondernemers succesvolle verhalen van TijdBazen. In het creatieve proces zijn de Ricoh Document Centers op meerdere momenten aangehaakt.

Het verhaal vertellen
Met het verhaal en de content op zak, zorgen we ervoor dat deze content ook daadwerkelijk de doelgroep bereikt. Hiervoor zijn diverse middelen ingezet, waaronder de media van Ricoh en de Ricoh Document Centers zelf. Ook is de doelgroep via MKB Servicedesk en De Zaak bereikt.

Case details

Landingspagina Scan

Van wireframe tot realisatie van het ontwerp van de landingspagina van de scan in de huisstijl van Ricoh.

Ricoh Landingspagina Tijdbaas

Ronald de Snoo

Geïnspireerd? Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Gerelateerd

Wij zijn trots wat we samen met onze klanten bereiken. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie, bedrijf of merk kunnen betekenen? Bekijk diverse cases.