De Global Goals in je bedrijfsvoering

Zo ga je sneller dan de politiek

Dat je op bedrijfsniveau sneller kunt gaan dan de politiek, liet ING afgelopen maand als geen ander zien. In plaats van wachten op veranderende wetgeving uit Den Haag, kondigden zij zelf aan dat elke mannelijke werknemer voortaan een maand lang betaald vaderschapsverlof kan krijgen.

Een heerlijk voorbeeld van hoe snel je als bedrijf voor grote veranderingen kunt zorgen en op maatschappelijke doelstellingen (Global Goals) als gelijkwaardigheid snel het roer om kunt gooien.

2030? Corporates gaan sneller!

In het Financieel Dagblad verscheen vorige week ook
een opiniestuk over het verankeren van maatschappelijke doelstellingen in statuten. Hierin werden mooie voorbeelden genoemd van bedrijven als Philips, DSM en Unilever die net als ING een stap verder gaan dan de herziene Nederlandse Corporate Governance van ons vraagt. Zij deinzen er niet voor terug om de 2030 termijn van de VN wat naar voren te trekken. Philips is bijvoorbeeld pas tevreden als zij voor 2025 de levenskwaliteit van ten minste drie miljard mensen hebben verbeterd.

Ook Duurzaambedrijfsleven.nl publiceerde een artikel waarin via voorbeelden van Ballast Nedam, Ministerie van Buitenlandse Zaken en FrieslandCampina werd stilgestaan bij hoe het bedrijfsleven de Global Goals in de bedrijfsvoering kan toepassen. Ook deze partijen draaien er niet om heen en zijn niet bang de doelstelling wat naar voren te trekken. Zo spreekt FrieslandCampina niet over de 2030 Global Goals maar over de strategie ‘route2020’.

Allemaal mooie indicatoren dat de corporate wereld de Global Goals goed op de kaart heeft staan. Het bedrijfsleven is zich er van bewust dat een vervuilend schip, een zinkend schip wordt. En heeft in grote getalen de Goals duidelijk op de kaart gezet. Door het aannemen van de juiste ‘Sustainability managers’, ‘Specialisten Sustainablity Strategy’ en ‘Corporate Social Responsibilty coördinatoren’ hebben ze bovendien alle kennis en mensen in huis om er voor te zorgen dat de juiste tools gebruikt worden.

Begin bij je visie

Wil jij net als ING, Philips, Ballast Nedam en FrieslandCampina het verschil maken? Met deze 4 deelstappen kun je vandaag nog een stap in de goede richting zetten:

  1. Ga naar de Global Goals toolkit pagina;
  2. Print het lege canvas uit;
  3. Gebruik de voorbeeldtekeningen om je visie en kortetermijnplanning te vullen;
  4. Voeg tenminste één Global Goal toe aan je visie.
Global Goals

Wil je sparren over een duurzame visie? Bel ons op 088-6520009 of mail naar contact@no9.com.