innovatieve content

De mensheid redden. Feit of fictie?

Hoe je inspireert met een sterk verhaal

De zon verdwijnt langzaam om de hoek, maar verlicht nog net de bomenrij achter mijn huis. Dit blijkt het startsein voor een koor van kwetterende vogels. Nog geen 10 meter verderop lig ik gestrekt in de loungeset, te genieten van de avondzon en een lekker biertje. Het is maandagavond en met mijn laptop op schoot schrijf ik deze blog.

Door deze intro te vatten in een kort verhaal, blijft deze waarschijnlijk goed bij je hangen. En zul je niet snel vergeten waar ik was toen ik deze blog schreef. Hieronder lees je wat een verhaal zo krachtig maakt en hoe je hier in je marketing gebruik van maakt.

Welke truc je hersenen met je uithalen

Het menselijk brein verwerkt verhalen die we horen op dezelfde wijze als echte ervaringen. Deze verhalen veroorzaken dus authentieke emoties en gedrag. Op het moment dat we een verhaal horen, zoeken we in onze hersenen naar een vergelijkbare ervaring. Op dat moment wordt een bepaald gedeelte van de hersenen geactiveerd en kunnen we het verhaal relateren aan hetzelfde gevoel van pijn, vreugde of walging.

Wanneer je een verhaal hoort over iemand die ergens tegenaan slaat, dan activeren dezelfde hersenen als wanneer je zelf daadwerkelijk zou slaan.

De mensheid redden

We kunnen feiten dus beter onthouden, als we deze in een verhaal verpakken. Maar dat is niet het enige voordeel van storytelling of een narrative (strategy). Verhalen gaan over samenwerking en connectie. Ze verbinden daardoor op basis van passie, emotie of ervaring. En daarmee vormen ze de gemeenschappelijke factor voor hele diverse groepen mensen of bedrijven. Mensen herkennen zich in het gedachtegoed en kunnen zich zo associëren met het bedrijf of de groep mensen erachter.

Elon Musk heeft de grootste story die maar denkbaar is: de mensheid redden. En op een ongelofelijke manier gaat hij staan voor zijn visie en droom, waarbij hij veel mensen inspireert.

Wie is jouw hoofdpersoon?

Ben jij ook van plan de mensheid te gaan redden, of hebben jij en je bedrijf andere dromen? Denk eens na over de volgende zaken:

  • Wie is de hoofdpersoon in jouw verhaal?
  • En met welk dilemma worstelt hij of zij?
  • Hoe kun jij bijdragen aan een oplossing?

Doe dit niet alleen. Betrek je collega’s hierbij. Ga in gesprek met klanten. Leer ze kennen en vraag hen waar zij je hulp bij kunnen gebruiken. Zo bouw je stap voor stap aan je eigen verhaal.

Vergeet je collega’s niet

En als je eenmaal een authentiek en persoonlijk verhaal hebt, draag dit dan uit richting je doelgroep. Je verhaal kun je benutten in alle uitingen die je doet. Op je website, via social media en in de e-mails die je naar potentiële en huidige klanten stuurt.

Maar vergeet de interne organisatie niet. Want net als je klanten willen ook je collega’s onderdeel zijn van een verhaal waarin zij bijdragen aan een groter geheel. Neem ze mee in je narrative of laat je collega’s meeschrijven. Hoe meer iedereen zich associeert met je strategie, des te beter ze deze zullen uitvoeren. Elon Musk verkoopt geen auto’s, hij redt de mensheid. Dat wil jij toch ook?

Innovatieve content

Heb jij al een verhaal? Deel het met ons in de reacties of  neem contact op in de No9 Community