Ga toch dromen

Welke KPI’s ben jij vandaag aan het realiseren? Total attention time, influencers mentions, drip campaign subscription rates of lead conversions? Het aantal meetbare KPI’s dat je aan je campagne kunt koppelen is eindeloos. Maar brengen deze KPI’s je ook écht waar je wilt komen? En durf jij met 100 procent zekerheid te zeggen dat je de beste KPI’s gekozen hebt om je échte doelen te bereiken? In de praktijk zien we dat deze vragen – vaker dan men lief is – niet met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. 

Even een stapje terug doen en de tijd nemen over het einddoel te dromen, zou op die momenten zomaar eens de oplossing voor je kunnen zijn. Als inkoper of marketing manager citeer je natuurlijk al vaak genoeg managementgoeroe Stephen Covey: “Start met het einddoel voor ogen.” Maar laat deze zin eens op je inwerken. Heb jij het einddoel wel echt ‘voor ogen’? Doe jij zelf wel echt wat je met deze zin van je werknemers vraagt? Do you truly practice what you preach?

Drie redenen om er doelgericht flink op los te dromen

De meeste marketeers komen niet zo ver. En degene die dit wel doen, zouden wat ons betreft nog een stapje verder kunnen gaan. Letterlijk ‘voelen’ hoe het zou zijn dit einddoel te behalen. Dit gaat je namelijk helpen op de volgende drie vlakken:

 1. Focus op wat je echt wilt
  Niets zo zonde als het behalen van een doel en je vervolgens beseffen dat het het verkeerde doel was. De verloren energie van je team, het besteedde budget en je eigen inspanningen krijg je nooit meer terug. Spring dus niet te snel in het formuleren van SMART doelstellingen. Zorg dat je eerst het grote plaatje helder krijgt. De tijd die je in het begin van je campagne stopt in het scherp krijgen wat je echt wilt, betaalt zich altijd terug.

  Ook privé toepasbaar: Heb jij er altijd al van gedroom om in een Tesla te rijden? Vraag eens een proefrit aan en ervaar hoe het echt voelt om er in te rijden. Als je er echt zo gelukkig van wordt, zal het nog veel gemakkelijker voor je zijn maandelijks het geld opzij te zetten. Of heb je jezelf sportieve doelen gesteld? Beeld je in hoe het zou zijn ze te bereiken en je zult merken dat je met veel meer toewijding aan je doelen vasthoudt en geen workout meer overslaat.

 2. Checked-in team
  Doelen bereik je nooit alleen. Of je nu met een mediabureau werkt dat helpt met extra media inkoop, je je leadopvolging uitbesteedt of via No9 een content campagne inkoopt, uiteindelijk wil je dat ieders inzet maximaal bijdraagt aan het beoogde einddoel. Door iedereen zich in te laten beelden hoe het realiseren van dat einddoel werkelijk voelt, voorkom je ruis en weet iedereen wat er écht van hem/haar verwacht wordt. Omdat iedereen snapt wat de impact van zijn/haar bijdrage is in het grotere geheel, vergroot je ieders motivatie.
 3. Klaar om te wenden
  Als marketeer weet je dat de weg naar de realisatie van je doelen een behoorlijke ‘bumpy road’ kan zijn. Hoe cliché ook: veranderende omstandigheden lijken soms de enige constante. Als zo’n verandering zich voordoet, wil je snel kunnen schakelen, zodat het je proces niet verstoort. Door op voorhand je einddoel volledig scherp te hebben, maak je sneller de beste keuze in de nieuwe werkelijkheid. Zo bespaar je jezelf en je team kostbare tijd.

Hoe doet No9 dat dan?

Allemaal leuk en aardig, hoor ik je nu denken. Maar hoe gaan jullie me dan helpen die droom helemaal scherp te krijgen? Hoe bereik ik uiteindelijk dan mijn SMART doelstellingen, waaraan ik het succes van de campagne kan afmeten en waar ik elk van de teamleden voor verantwoordelijk kan houden?

Bij No9 gebruiken we daarvoor de Dromenvanger methode, welke we samen met onze partner Oxfam Novib ontwikkeld hebben. De methode is oorspronkelijk bedoeld als give away in de veranderende cultuur van doneren om zo ondernemers te inspireren en kennis te laten maken met Oxfam Novib. Omdat we zelf ook in deze methode geloven (zie bovenstaande drie voordelen!), zetten we deze methode in voorafgaand aan onze campagnes. Concreet helpt het ons en onze partners een gemeenschappelijke visie te creëren. Door middel van backplanning (terugplannen vanaf het einddoel) komen we tot de juiste jaardoelstellingen. Deze jaardoelstellingen vertalen we vervolgens door naar halfjaar doelstellingen, kwartaal doelstellingen en tot slot zelfs wekelijkse doelstellingen.

Op deze manier weet je zeker dat alles wat je op dagelijkse basis doet, ook bijdraagt aan je gezamenlijke einddoel. Just like Covey wanted.

Dromenvanger workshop toptrends voor ondernemers

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je droom scherper te krijgen en deze naar je wekelijkse doelstellingen te vertalen? Bel ons op 088-6520009 of mail naar contact@no9.com en dan plannen we een Dromenvanger sessie bij jou op kantoor!