Van Roosevelt’s schets naar de eliminatie van extreme armoede

No matter what people tell you, words and ideas can change the world! Happy birthday UN!

Vandaag is de 72e verjaardag van de United Nations. Twee weken geleden schreven we nog over wat er na het opstellen van de Millennium Goals in 2000 allemaal gerealiseerd is. We benoemden onder andere het realiseren van 43 miljoen meer kinderen die naar school gaan en het verminderen van het aantal HIV infecties met 40% als mooie mijlpalen.

Ook benoemden we de uitdaging dat we daarmee nog niet per definitie op koers liggen en dat grote stappen vanuit ondernemers nodig zijn om alle doelen echt te halen.

Maar hoe zijn de United Nations 72 jaar geleden begonnen? De officiële start was met 51 lidstaten, toen op 24 oktober 1945 de Republiek China, Frankrijk, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en een meerderheid van de andere 46 oprichters, het verdrag officieel bekrachtigden met een handtekening. Maar hoe was het überhaupt zo ver gekomen dat iedereen toen bij elkaar zat? Dit werd geïnitieerd door Frank Roosevelt 2 jaar eerder, zoals te zien in de schets hiernaast.

De ultieme bevestiging: no matter what people tell you, words and ideas can change the world. Zelfs in 2 jaar tijd.

Een betere wereld

Op de verjaardag van de United Nations zetten we uiteen hoe jij jouw ‘words and ideas’ om kunt zetten in concrete verandering richting een betere wereld.

Het idee van de 17 duurzaamheidsdoelen is niet dat je er slechts eentje uitpikt en daarmee aan de slag gaat. Ook is het niet zo dat je elke dag werk hoeft te maken van alle doelen tegelijk. Als je daar meer over wilt lezen, kun je eens de blog van mijn collega Rik te lezen of het whitepaper met de historische context van de Sustainable Development Goals van de UN downloaden.

Maar vandaag slaan we de strategieën of mind-set veranderingen even over. Op de verjaardag zetten we simpelweg enkele concrete acties uiteen die we vanuit No9 aanbieden aan ondernemers en die zij vandaag nog concreet in gang kunnen zetten voor een betere wereld:

Goal #1 No Poverty

Het eerste werelddoel van de United Nations is extreme armoede voor 2030 de wereld uit helpen. Hoewel onze partner Oxfam Novib bijdraagt aan meerdere doelen is hun nummer 1 focus om extreme armoede te verslaan. Zij doen dit door samen met een groep Nederlandse ondernemers, andere ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen met het opbouwen van een bedrijf. Zo krijgen zij de kans op een zelfstandig bestaan en kunnen ze ontsnappen uit de armoede. Met Oxfam Novib creëerden we de campagnewebsite IedereenOndernemen.nl. Daarnaast zijn we sinds 2018 bedrijvenambassadeur van het Ondernemers voor Ondernemersnetwerk!

Goal #5 Gender Equality

Plan Nederland helpt meisjes en jongens om te leren voor zichzelf op te komen, zich te ontwikkelen en hun eigen beslissingen te nemen. Zo werkte Plan Nederland in 2016 in 51.860 gemeenschappen in 50 landen en steunde ruim 69 miljoen mensen onder wie ruim 17 miljoen meisjes en 15,5 miljoen jongens. Met de steun van ondernemers heeft Plan het afgelopen jaar weer bijgedragen aan een betere toekomst voor kinderen in ontwikkelingslanden en gelijke kansen en rechten voor meisjes. Daarom maakten wij met Plan de campagne Ondernemers voor Plan.

Goal #6 Clean Water and Sanitation

Nederland kent genoeg ondernemers die kennis hebben van landbouw of watermanagement. Veel van die ondernemers zijn niet bang om met hun onderneming de grens over te gaan. De campagne Ondernemen in Bangladesh biedt die ondernemers de mogelijkheid om via een gratis online cursus alles te leren over de kansen en bedreigingen in Bangladesh. Wanneer deze ondernemers ook daadwerkelijk willen uitzoeken wat zij voor Bangladesh kunnen betekenen, kunnen ze een gratis haalbaarheid haalbaarheidsonderzoek ontvangen, waarmee de kans van slagen wordt getoetst.

Meer doen

Vind je bovenstaande interessant en wil je op de hoogte worden gehouden van alle duurzaamheidskansen die zich vanuit No9 voordoen? Goed idee! Laat je e-mailadres hiernaast achter en je hoort het als eerste als er nieuws is!

Wil jij ook ondernemers inspireren om duurzamer te ondernemen? Stuur ons dan vooral even een berichtje. Wil je meer weten over een van de tips of de tools die genoemd zijn? Laat het gerust weten. Bel ons op 088-6520009!

Geïnspireerd? Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?