Het Periodiek Systeem van Content Marketing

Hoe je je content marketing structureert

Scheikunde was verre van mijn lievelingsvak. Tot verdriet van mijn vader, die me graag de bèta kant op zag gaan, was ik meer van de Economie en Management & Organisatie. Het periodieke systeem heb ik dan ook zo snel ik kon weer uit mijn geheugen gewist. Totdat ik hem vorig jaar weer tegenkwam, maar dan in een nieuw jasje en in mijn vakgebied: The Periodic Table of Content Marketing.

The Periodic Table of Content Marketing, opgesteld door Chris Lake van het Amerikaanse Econsultancy, is een handig hulpmiddel om je content marketing te structureren. Wij bij No9 vertellen graag verhalen, maar dan wel op de juiste manier, de juiste plek en tegen de juiste mensen. Ook helpt het vaak bij het creatieve proces: op wat voor manier wil ik mijn verhaal vertellen? En hoe en waar wil ik dit delen? Er is zoveel mogelijk tegenwoordig.

Zeven stappen tot succes

Thee Periodic Table hanteert zeven stappen tot succes:

  1. Definieer een content strategie.
  2. Bedenk welke formats je wilt gebruiken. Denk hierbij aan een artikel, video, etc.
  3. Bedenk welk soort content jouw doelgroep interesseert. Willen ze informatie via voorbeelden, quizzes, interviews?
  4. Deel je content op de passende platformen: je website, social media, offline media.
  5. Meet de voor jou relevante data. Hoeveel bezoekers, leads of zelfs sales levert je content op? Je content moet bijdragen aan het behalen van je doelen.
  6. Gebruik de voor jouw doelgroep juiste triggers, ofwel de passende tone of voice.
  7. Dubbelcheck je content voor je het distribueert.
The periodic table of content marketing

De toepassing

In de praktijk hanteren we bij No9 niet precies deze zeven stappen en deze volgorde. Bij ons heeft de eerste stap, de strategie, een grotere rol dan in de Periodic Table. We geloven namelijk dat je een verhaal pas goed kunt vertellen, als het een authentiek verhaal is. Ook kijken we eerst naar de content zelf, wat we willen vertellen, en daarna pas naar het format, hoe we dat willen vertellen. Daarnaast maak je content vanuit bepaalde bedrijfsdoelen, die je hebt doorvertaald in kleinere marketingdoelstellingen. Deze zouden dus eerder al bepaald moeten worden, voor het plaatsen en meten van je content. Ook zijn de deeltriggers, stap 6 volgens Econsultancy, onderdeel van jouw tone of voice en dus al bepaald bij je strategie.

Wij gebruiken dus vaak de losse onderdelen in het creatieve proces en vooral als geheugensteuntje: Vergeet je bijvoorbeeld niet element 121, search optimization, in je artikel (element 2) te verwerken? En plaats je dat artikel met daarin de nieuwste statistieken (50) dan in de juiste tone of voice (125) op Facebook (64) om nieuwe bezoekers aan te trekken (84)?

Met tools als de Periodic Table of Content Marketing kun je structuur aanbrengen in je content marketing, in plaats van af en toe content te maken in de hoop dat mensen het leuk vinden en dan je product of dienst afnemen. We helpen je graag bij de losse onderdelen – het bedenken, schrijven of vertellen van je verhaal – of bij het geheel, zodat jouw content de juiste doelgroep op de juiste manier op het juiste moment raakt.

Meer weten over het structureren en plannen van je content? Download het whitepaper ‘Hoe maak je een bruikbaar contentplan?’

Periodic elements

Kunnen wij je helpen met je content marketing, of een van de onderdelen uit het periodiek systeem? Laat het ons weten! Bel ons op 088-6520009 of neem contact met ons op in de No9 Community