In 5 stappen naar de perfecte e-mail

Schrijf de perfecte e-mail voor jouw doelgroep

De perfecte e-mail

Bij e-mailmarketing komt meer kijken dan alleen het hebben van een database en een schrijver. In 5 stappen helpen we je op weg om de perfecte e-mail op te stellen.

Het hele proces, van de juiste E-mail Service Provider tot verzending, lees je in dit blog!

Stap 1: Werken met een E-mail Service Provider

Als je een grote groep tegelijk een (persoonlijke) e-mail wilt sturen is het gebruiken van een E-mail Service Provider (ESP) raadzaam. Met zo’n tool kun je namelijk niet alleen iedereen dezelfde (of een gepersonaliseerde) e-mail sturen vanuit jouw eigen domein, je kunt ook nog eenvoudig achteraf de resultaten zien. Voorbeelden van bekende ESP’s zijn Mailchimp, Clang en Tripolis.

Welke ESP je gebruikt, hangt af van je wensen, budget en het formaat van je database. Ondanks de ruime keuze zijn er een aantal onderdelen waar je altijd rekening mee dient te houden als je gaat werken met een ESP.

Zorg ervoor dat je ESP een gewaarborgde delivery rate heeft. Met andere woorden, zorg ervoor dat de kans dat een e-mail aankomt vanuit je ESP verzekerd is. In Nederland ligt dit percentage gemiddeld op 99,54% (2017).

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet in de Spam- of Reclamebox terecht komt. Hiervoor zijn twee stappen in het ESP nodig: ‘Verificatie’ en ‘Authenticatie’.

  • Verificatie: Een bevestiging vanuit het domein dat je toegang hebt tot deze mailbox;
  • Authenticatie: Toestemming voor de ESP om vanuit jouw domein te mogen zenden.

Stap 2: Wat communiceer je naar je doelgroep?

Ondanks dat je al helder hebt wat je aan wie wilt communiceren, is het belangrijk dat de inhoud van de mailing past bij de doelgroep. Afhankelijk van hoeveel je weet van je doelgroep, kun je segmenteren binnen een zendlijst en hier je e-mail op aanpassen. Segmenteer bijvoorbeeld op branche, bedrijfsgrootte of de functie van de lezer. Een andere insteek van hetzelfde verhaal kan een heel ander resultaat bieden. Een persoonlijke uitnodiging of aanbieding komt beter over als deze aansluit bij de omgeving van de ontvanger. Een belangrijke factor om rekening mee te houden is de juiste tone-of-voice. Spreek in de taal van je doelgroep en benader hen met iets relevants. Dan vergroot je de acceptatie en wordt de mogelijkheid tot conversie verhoogd.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Wie is de ontvanger en hoe communiceer je met hen?
  2. Welke actie moet men ondernemen naar aanleiding van de e-mail?
  3. Waarom stuur je het bericht en wat is de meerwaarde voor de lezer?

In de tekst kun je daarnaast rekening houden met verschillende beïnvloedingstechnieken om de lezer over te halen tot actie. Het juiste beeld in combinatie met een passende CTA, een incentive en een sterk grafisch element dragen bij aan het motiveren van de lezer. Verplaats jezelf in de stoel van de lezer, waar wordt jij blij van als je een mail doorneemt?

Stap 3: Ontwerp van de e-mail

In 2017 hebben we een primeur: voor het eerst worden er meer e-mails op mobiel geopend dan op desktop. En wel met een aanzienlijk verschil van 9%. Deze trend verplicht de e-mailmarketeer rekening te houden met de mobiele versie van de e-mail. Neem in het ontwerp van je e-mail de mogelijke effecten voor de mobiele versie mee. Zorg dat de e-mail schaalbaar is voor verschillende apparaten en neem een “Bekijk Online” link op in je e-mail. Mocht het dan toch gebeuren dat een mailbox niet overweg kan met jouw ontwerp, dan heeft de lezer de mogelijkheid je mailing in een webbrowser te bekijken.

Benieuwd of jouw doelgroep ook mobile-first georiënteerd is? In de meeste ESP’s kun je aflezen welk percentage geopend wordt op mobiel vs desktop en tablet!

Stap 4: Meten is weten!

Net als dat we websiteverkeer meten, is het verstandig je mailverkeer te meten: zowel de kliks in de e-mail als het gedrag wat daarop volgt. Als je elke link voorziet van een UTM-code, kun je het verkeer uit je mailing terug zien in bijvoorbeeld Google Analytics. Vergeet de verschillende buttons of linkjes niet te voorzien van een verschillende conditie, zo kun je achteraf bepalen welk item het beste gescoord heeft. Hier kun je bij een volgende mail naar handelen, bijvoorbeeld een afbeelding hoger of lager plaatsen.

Wil je nog een stap verder gaan in het optimaliseren van je mailverkeer? Maak dan een A/B-test van je mailing. Test één variabele zoals een button, CTA of beeldkenmerk. Deze verander je in tekst, kleur, etc. Gebruik niet te veel verschillende variaties, dan wordt het trekken van conclusies namelijk ongegrond. Na verloop van tijd kun je concluderen wat beter werkt binnen je doelgroep en converteren je mails steeds beter.

Stap 5: Controleer, test en heroverweeg

Als je zelf een e-mail hebt geschreven, is het verleidelijk om te geloven in je eigen schrijfwijze. Maar juist omdat je de tekst bedacht hebt, meerdere keren herschreven hebt en zo diep in de stof zit, is de kans aanwezig dat je quick wins overslaat. Laat daarom altijd je e-mail nog een keer doornemen door een buitenstaander. Bij voorkeur zelfs iemand die in de doelgroep valt. Mocht je zelf geen redacteur, copywriter of expert in de Nederlandse taal zijn, laat dan altijd je geschreven tekst nog een keer doornemen. De kans is groot dat hij of zij nog enkele zinnen zal herschrijven of typefouten zal vinden.

Voor je de e-mail verzendt, is het raadzaam om de e-mail te testen naar jezelf en/of collega’s. Na het zenden kunnen er namelijk geen wijzigingen meer doorgevoerd worden. Door een testmail kun je de vormgeving en tekst in je eigen inbox nog een keer bekijken en beoordelen.

De mail versturen!

Zodra je tevreden mee bent, kun je de e-mail inplannen of verzenden. Elke branche beschikt over andere optimale e-mail momenten en dagen. Als we kijken naar de gemiddelden binnen het B2B segment, zien we dat het weekend beter scoort op click-to-open (het aantal clicks van de geopende mails) dan doordeweekse dagen, maar dat op donderdag de hoogste open rate behaald wordt.

Benieuwd naar meer e-mailmarketing tips of kunnen wij je helpen met het opstellen van de perfecte e-mail? Neem dan contact op met contact@no9.com om te kijken wat we voor je kunnen doen!

Geïnspireerd? Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?