Leadnurturing

Leadgeneratie en leadnurturing door het bouwen van een online community

De droom van elke marketing- of salesprofessional? Goede, warme leads. Het liefst al bekend met jouw product, die meteen weten waar je het over hebt als je ze opvolgt. Maar hoe kom je hier nou aan, buiten de bestaande leadgeneratiekanalen? In de tweede blog uit de serie “Waarom een community?” vertel ik over het behalen en opwarmen van de juiste leads door het opzetten van een community.

Het juiste moment – voor je klant

We kennen allemaal het principe van leadgeneratie door lead magnets: je biedt iets waardevols gratis aan je potentiële klant aan in ruil voor zijn gegevens. Vervolgens stuur je hem relevante informatie toe: leadnurturing. Als hij – in jouw ogen – warm genoeg is, doe je – per mail of telefoon – een aanbod. Heeft hij op dat moment geen interesse? Jammer, dan valt hij af.

Maar wat nou als het simpelweg te snel was? Of als hij een paar maanden, half jaar of jaar later wel interesse heeft in jouw product – en dan weer aan het begin van de customer journey komt te staan? Dan wil je nog steeds in zijn evoked set staan, het lijstje van merken waar hij aan denkt als hij een aankoop wil gaan doen. Hiervoor moet je hem dus gedurende een langere periode informeren, inspireren en enthousiasmeren, tot voor hem het moment daar is om zélf op jou af te stappen.

Een manier om een band met je potentiële klant op te bouwen is om hem in te laten schrijven voor de nieuwsbrief. Maar veel leuker en waardevoller dan eenzijdig zenden, is om daadwerkelijk met hem in gesprek te gaan. Om hem mee te laten denken over jouw product of dienst, of over jouw of zijn branche. Wat zijn zijn of jouw uitdagingen en hoe kunnen jullie deze gezamenlijk oplossen?

In gesprek met je klant

Dat gesprek kun je voeren in een online community. In een online netwerk van gelijkgestemden kun jij met (potentiële) klanten in gesprek en zij met elkaar, bijvoorbeeld over hoe ze optimaal gebruik maken van jouw product om hun dagelijkse uitdagingen en problemen op te lossen. Met de juiste content – documenten, video’s, evenementen – laat je zien waar je als bedrijf voor staat en wat voor toffe dingen je doet. Zo bied je toegevoegde waarde met relevante content, vindbaar voor de leden van jouw community op het moment dat zij dat willen.

Een ander voordeel van het verzamelen van je content op één plek, is inzicht. De leden van je netwerk kunnen op één plek alles vinden wat jij doet en jij kunt zien welke content je leden interessant vinden: wat ze downloaden, welke video’s ze kijken en naar welke evenementen ze graag gaan.

Naar aanleiding van dit inzicht kun je ze vervolgens weer benaderen, maar dan op het juiste moment. Je weet precies wie welke informatie wanneer heeft gezien en wanneer hij dus genoeg interesse voor jouw product of dienst heeft opgebouwd. Bij sommige systemen kan dit zelfs op basis van een puntensysteem: een X-aantal punten per geopende mail, click of download. Bij genoeg punten wordt de contactpersoon doorgestuurd naar sales, die in hetzelfde systeem kan zien welke informatie hij of zij heeft gezien.

Andere toepassingen van communities

In de andere blogs in de serie ‘Waarom een community?’ vertel ik over twee andere toepassingen van online communities: digitalisering van je offline netwerk en het vergroten van je brand engagement.

Welkom bij…

Een laatste tip voor een succesvolle community: een community staat of valt met een goede communitymanager. Niet schrikken, dit hoeft geen fulltime functie te zijn wanneer je community – nog – niet erg groot of actief is. Maar als nieuw lid van een community wil je – al dan niet geautomatiseerd – toch even welkom geheten worden.

Meer weten over het gebruik van een community om in contact te komen – en blijven – met je doelgroep? Neem contact met ons op, of kijk op BigDash.co. Bekijk ook onze case van Regio Zwolle Connect, de community voor ondernemers in de regio Zwolle.