Dromenvanger workshop

Ondernemers aan het werk voor de Global Goals

Ondernemers maken van niets, iets. Het zijn makers, scheppers, ze creëren. Ondernemers worden dan ook “de motor van de economie” genoemd. Op de jaarlijkse Meetup van de Bedrijvenambassadeurs van Oxfam Novib bleek waarom deze groep ook de motor van de duurzaamheid gaat worden! Ronald en Evelien van Agency No9 organiseerden samen met Onno Smit van Oxfam Novib de SDG-Dromenvanger Workshop.

Het thema van de Meetup was Samenhang. We zijn onderdeel van een groter geheel, onze acties hebben een directe impact op de conditie van de wereld. Voor de verbetering van deze conditie zijn er in 2015 maar liefst 17 duurzaamheidsdoelen opgesteld, de Global Goals for Sustainable Development, kortweg SDG’s, die moeten zorgen dat de wereld er in 2030 een stuk beter voor staat. Dat lijkt ver weg, maar met nog 12 jaar te gaan, zullen we alle zeilen moeten bijzetten. De impact van zo’n 450 miljoen mkb-ondernemers wereldwijd is hierbij cruciaal.

Van ideaalbeeld naar actie

Om de samenhang tussen dagelijkse acties en de impact op de wereld beter te vatten, hebben Oxfam Novib en Agency No9 de SDG-Dromenvanger in het leven geroepen. In de Dromenvanger Workshop hebben de ondernemers tijdens de Meetup vier van de 17 doelen geconcretiseerd in acties. Per doel schetsten zij wat hun ideaalbeeld is voor 2030, zowel als persoon als door de lens van hun bedrijf. Stap twee is dan natuurlijk het beschrijven van de huidige situatie: waar staan we nu? Zodra het “gat” tussen deze twee situaties duidelijk werd, was het tijd om concrete acties te bedenken: wat kunnen wij de komende drie maanden al doen, om dichter bij dat ideaalbeeld te komen? En daar kwam het ondernemerschap van de deelnemers om de hoek kijken: vol innovatie en daadkracht werden er acties bedacht.

Oja, verrek!

In de plenaire sessie voorafgaand aan de workshops, vertelden Angelique van Wijk van Oxfam Novib en Joris Luyendijk al over de zogenoemde “Oja, verrek!” momentjes. Dit zijn momenten waarop je een verhaal hoort waardoor je anders naar een situatie gaat kijken en de samenhang ziet. Joris vertelde bijvoorbeeld over zijn Hello Everybody moment, toen hij een aantal ondervoede reizigers begroette met “Hello Everybody”, en deze mensen daarna even uit hun energysaving modus zag komen.

Ook in de SDG-Dromenvanger workshop kwamen deze momenten terug, onder andere doordat de ondernemers elkaar inspirerende verhalen vertelden. Verandering is moeilijk en in je eentje bereik je weinig, maar met de kracht van het mkb en ondernemerschap kunnen we veel meer bereiken. Een eerste stap daarin is het creëren van bewustwording van de invloed van onze eigen acties, als persoon en bedrijf, op de conditie van de wereld. Door deze “Oja, verrek!” momentjes met elkaar te delen. Er werd dan ook door verschillende groepen voorgesteld om eerst zelf het goede voorbeeld te geven en daarna hun netwerk te inspireren. Andere ondernemers, de medewerkers en collega’s, het gezinsleven en ook de jeugd ontbrak hierin niet. Want: “De kinderen van nu zijn de volwassenen in 2030!”

Meer weten over de Dromenvanger?

We zetten de Dromenvanger regelmatig in om het “gedroomde” resultaat van een campagne of samenwerking met partners te schetsen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Of wil je eens sparren over jouw droom? Download het Dromenvanger Canvas en neem contact met ons op in de No9-community!

Bekijk ook de No9-video van de Meetup 2018!