Van analytische psychologie tot lead scoring

Mijn 3 tips voor een slimme investering van je tijd en geld

Hoe weet je eigenlijk dat je een goede match te pakken hebt? Loop je niet te lang te leuren aan een ‘dood’ paard? Je kunt nu eenmaal je energie en tijd maar één keer uitgeven, dus wees secuur en slim. Dat doe je onder andere met lead scoring. 

In een eerdere blog trokken wede vergelijking tussen een avond in de kroeg en het eerste contact met jouw klant. Hoe leuk zo’n eerste gesprek ook is, nu is het tijd voor de volgende stap in de relatie. Tijd om echt energie te investeren, en jouw betere helft echt te leren kennen. 

Patronen

Net als in het echte leven zijn er bepaalde karaktertrekken waar je op valt. Met sommige mensen kun je het beter vinden dan met anderen. Onbewust handel je daar al jaren naar en in alle relaties die je met mensen opbouwt, kort of lang, zijn hier patronen in te zien. Maak het jezelf makkelijk en herken die patronen, zo weet je wanneer iemand bij je past en vooral, wanneer je iemand om verkering kan vragen.

In de basis is het niet anders tussen jou en jouw klant. Dit goed doen is echter wel een uitdaging. Hier 3 tips om van die avond in de kroeg naar een relatie toe te bouwen.

1. Scio te Ipsum – Ken uzelf

Dit is de belangrijkste stap in het hele proces en de grootste valkuil voor vele organisaties. Men denkt dat zij zichzelf kennen, maar hoe vaak men zich daarin niet vergist.. Een tip die wellicht voor velen een begin tot inzicht kan bieden: het Archetype-model. 

De twaalf typen, daterend uit de oud Griekse filosofie, zijn door Immanuel Kant en binnen de analytische psychologie van Carl Gustav Jung gebruikt om het individu te classificeren binnen een grotere groep. Ben jij als merk een Rebel zoals G-Star, of een Held zoals Tesla, die tegen alle verwachtingen in de elektrische auto als icoon heeft neergezet? Pas als je jezelf kent, weet je wat je zoekt in anderen!

2. Weet wat je wilt!

Zodra je weet wie jij bent, kan je gaan kijken naar de ander. Inmiddels hebben we de ander al beoordeeld op het uiterlijk, ook wel de harde factoren. Dus nu moeten we kijken wat we nog meer zoeken in onze ideale relatie. Stel een paar duidelijke kaders. Zoek je de creatieve persoon die altijd zichzelf probeert te zijn of val jij meer op die stoïcijnse doorzetter? Als je weet wie je zoekt, weet jij namelijk ook hoe je die persoon moet aanspreken en waar, want straattaal gebruiken in een bejaardentehuis is toch echt een gevalletje: de plank mis slaan.

3. Wees niet te gretig, maar wacht ook niet te lang.

Wat is nu het cruciale moment? Meten is weten in deze! De tijd van het onderbuikgevoel is voorbij. Er zijn tal van tools te vinden en iedereen heeft er een mening over. Maar eigenlijk is het simpel: doe aan lead scoring. Weet wanneer iemand wat doet! En geef elke lead een score op basis van zijn acties. Op die manier weet jij wanneer het juiste moment daar is om die ene mooie vraag te stellen: ‘Wil je mijn…’

Raoul Wijnberg over de Dromenvanger methode

Wil je meer weten over lead scoring? Geef ons een belletje (0886520009) of mail naar contact@no9.com!